Dnes začněme malou konverzací. Kliknutím na obrázek si jí přečtete.

…Evžen se pousmál, neboť už znal příčinu toho, proč čaj Jaroušovi nechutnal. A pravděpodobně by svému kamarádovi odvětil, že se důvod dozví, když si přečte náš dnešní článek."

Předchozí situace se může stát i vám. A možná se vám také stalo, že jste pili stejný čaj, ale někdo ho zkrátka připravil lépe. S přípravou kvalitního čaje souvisí jistá zkušenost a znalost konkrétního čaje. Ať už jsme ale zkušení jakkoliv, dvě kritéria bychom si při přípravě hlídat měli: Tím prvním je doba louhování a tím druhým je teplota, o které se dnes budeme bavit. V předchozím příkladě Jarouš přelil kvalitní jemný zelený čaj vroucí vodou. Tím mohl zapříčinit, že se jednotlivé látky z lístků uvolnily příliš rychle a čaj neměl odpovídající chuť ani vůni. Jak ale zvolit tu správnou teplotu?

Každý čaj specifický, informaci o teplotě nalezneme vždy na obalu. Přesto se může stát a i mě se stalo, že jsem dostal hezky zabalený čaj přímo v dóze bez dalších informací. Co potom? A když už teplotu zjistím, jak jí změřím? Pojďme si odpovědět na obě dvě otázky.

Doporučené teploty čajů

Čaj zaléváme vodou o určité teplotě na dobu potřebnou k louhování. Při této době se uvolní správný poměr látek, které dodají čaji odpovídající chuť, sílu a barvu. Při delším louhování nebo při špatné teplotě poměr není správný, a proto je možné, že vám čaj nezachutná. To byla trocha té teorie a nyní jen dodejme, že pro určité typy čajů existují ideální teploty:

  • tmavé a černé čaje zaléváme vroucí teplotou, tedy okolo 95° C, spadají sem čaje jako Assam, Ceylon, Earl Grey a i některé Daarjeelingy a další
  • obvyklá teplota polofermentovaných čajů, tzv. oolognů, je okolo 80 – 90° C
  • čaje zelené potřebují obecně nejchladnější vodu, jejíž teplota se pohybuje od 60 do 80 °C
  • ovocné a bylinné čaje vyžadují teplotu okolo 90° C.

Znovu přitom říkám, že tuto teplotu nesmíme brát jako dogma. Jedná se o doporučené teploty, které mohou vést k co nejlahodnějšímu šálku. Nicméně člověk by měl i trochu experimentovat a objevit, že každý čaj má svá specifika, své „manýry“ a s každým dalším šálkem mu přicházíme na kořínek.

Jak „uvařit“ správnou teplotu

Jak ale správnou teplotu vody nastavit? Existuje několik způsobů. Vroucí voda nám asi činit problém nebude. Existují i varné konvice, kde vyberete teplotu a ta se připraví jako třeba v kovici Catler KE 8010. Pro nižší teploty by voda měla projít varem a poté je vhodné ji nechat odstát. Pokud nemáme speciální drahé varné konvice, můžeme použít čajový teploměr. Jejich cena se pohybuje mezi 80 – 200 Kč, ale ty dražší obvykle můžete píchnout i do masa a je otázka, zda se vlastně ještě jedná o čajový teploměr.

Já jej občas používám na nižší teploty. Líbí se mi na něm mimo jiné i to, že když ho dám do konvičky, nepraskne, jako jste to možná někdo zkusili s klasickým podpažním rtuťovým, když jste se chtěli ulít ze školy. A vůbec: jak leze ta teplota nahoru, tak mi to zkrátka činí jakési vnitřní potěšení. Můžete si s ním tedy užít docela legraci.

Když jsem ho dostal, měřil jsem doma v euforii snad všecho: vodu na čaj, vodu na polívku, vodní lázeň, než jsem se šel koupat. Když se však ve dveřích objevili dva pánové v bílých pláštích, musel jsem jim slíbit, že teploměr budu používat už jen na přípravu čaje. S pány nebyla legrace, vůbec nepochopili můj pokus o vtip, změřit jim teplotu v podpaždí, protože byli oba brunátní.

Každopádně jeden z těch levnějších teploměrů můžete koupit třeba v oxalisu, zrovna ten mám já. Na zadní straně obalu je dokonce tabulka s doporučenými teplotami, což se rozhodně vyplatí.

Až si tedy koupíte čaj, jako to udělal Jarouš, nezapomeňte se podívat na teplotu a dobu louhování na obalu. Pokud tam teplota nebude, podívejte se sem a máte jasno. No a nejste-li zrovna čajoví mistři, kteří teplotu odhadnou, klidně použijte čajový teploměr. Jen pozor na to, abyste jej neprohodili s lékařským rtuťovým.

Filip 24.04.2010

1 komentář k příspěvku “Příprava lahodného čaje záleží i na teplotě”

  1. teamanka says:

    Souhlas se vším. Jen bych ještě zdůraznil velký vliv použité vody – třeba čaj z tvrdé vody je obvykle vždy nedobrý ;), a nepomůže sebelepší trik s teplotou.

Zanechte komentář