Včerejší recenzí jsme se podívali na ostrov Srí Lanka. Dnes se podíváme do jablečného sadu a čaj si okořeníme trochou skořice.

Teplota vody: 100°C
Mácháme 6 – 8 min


Charakteristika

Pokud byste někdy přišli do čajovny a nevěděli, jaký čaj si dát, patrně sáhnete na jeden z ovocných. A pakliže opravdu nevíte, zda vybrat babiččinu zahrádku, dědečkův hrad, magický les či jiné podivné názvy, které obvykle značí myšmaš chutí, s klidem můžete vybrat jablko se skořicí. Je to ovocný čaj, který se hodí vždycky, když máte žízeň a málo drobných v kapse. Pokud bych měl z ovocných volit, pak se mi zdá právě tento zajímavou volbou a to jak u sypaných, tak u pytlíkových.

Jablko a skořice

Vůně před zalitím

Po rozbalení jsem ucítil lehkou vůni skořice a hned jsem dostal chuť na štrůdl. Ha há, ještě že ho doma máme!

Barva

Nálev tohoto čaje je tmavě červený, avšak na dno dohlédneme. Chcete-li mít světlejší nálev, stačí louhovat 4–6 minut.

Jablko a skořice - barva

Vůně po zalití

Jakmile jsem lil vroucí vodu do hrnečku, okamžitě jsem ucítil pronikavou vůni zelených jablek. Trochu mi to připomínalo jablečnou vodku, ale s alkoholem čaj opravdu nemá nic společného. Mimochodem, do čaje nikdy nelijte vodku, není to dobré. Rum ano, slivovici ano, ale vodku ne.

Po zalití se jablečná vůně velmi rychle vytratila, za to se objevila skořice.

Chuť

Chuť je jablečná, čaj má říz po skořici. Na ovocný čaj překvapivě jemně zakulacená a plná chuť.

Dochucení

Skořicově jablečný čaj bych rozhodně nedochucoval. Přišel mi sám o sobě sladký dost. Přesto se může stát, že Vám to nesedne, a v takovém případě bych přidal půl lžičky cukru.

Zvláštnosti, zajímavosti

Skořice je podle české wikipedie aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.

Jednou takhle odpoledne ležel pan Newton pod stromem. Spadlo na něj jablko, a tak vymyslel gravitaci. Jablko nastrouhal, usušil, přidal skořici a od té doby nepil nic jiného, než tento lahodný nápoj.

Denní doba a k čemu jej pít

Jablko se skořicí bych rozhodně doporučil po obědě či ke svačině. Tak například po kachničce s červeným zelím a knedlíkem je to ta pravá volba. A nebo pivo, ale o tom až někdy jindy.

Závěrem

Ať už pil pan Newton jablečný čaj nebo nikoliv, rozhodně by i on souhlasil, že je to velmi dobrý čaj, pokud zohledníme fakt, že se jedná o ovocnou sortu. Rozhodně si jej zase někdy dám.

Související články

Ceylon (pytlíková recenze)
Čajový adventní kalendář – parádní nápad, jak potěšit osoby blízké
Zobrazit všechny recenze…

Filip 27.12.2009

Zanechte komentář