předchozím čajovém pidičlánku jsem si vás dovolil pozvat na ochutnávku japonských čajů v pražské zoologické zahradě při příležitosti výročí založení této kolébky zvířat. A jak to dopadlo?

Čajovna začala v 11 hodin a měli jsme k dispozici následující čaje:

Genmaicha

Standardní zelený japonský čaj s praženou rýží. Nálev trávově svíravé, lehce chlebově pražené chuti, příjemné vůně. Genmaicha byl u návštěvníků nejoblíbenější. Vypili ho dvě hodiny před zavírací dobou čajovny.

Hojicha

Japonská specialita vzniklá pražením zeleného čaje Bancha či Sencha. Hnědavý nálev výrazné, chlebově nasládlé chuti i vůně. V Japonsku je zvykem popíjet tento čaj k jídlu či po jídle.

Kokeicha

Čajový prach vzniklý při třídění všech tříd japonského zeleného čaje (Bancha, Sencha, Gyokuro), slisovaný do temně zelených jehliček. Žlutozelený nálev trávové, lehce nasládlé chuti.

Co se týče kamarádů, kteří využili pozvánky, děkuji Lucce a Janě s Michalem. Jani, příště přijďte tak o dvě až tři hodiny dříve a čajovna ještě bude stát. ;-) Děkuji taky všem lidem ze zoo, že jsem opět mohl být jejich elementární součástí a děkuji Petře, Barče, Dance za pomoc. Hlavně Petře, ta se jako jediná neflákala a lila poctivě čaj po ubruse, stejně jako já. Ale Barča byla taky bezva a i Danka, ale mám pocit, že její krabička od nudlí se v čajovně vyskytovala víc než ona sama (nutno ovšem podotknout, že měla v zoo i jiné starosti než jen čajovnu). Bohužel nebyl skoro vůbec čas, lidem tak chutnalo, že jsem holky nestihl vyfotit. Snad mi to prominou.

A protože jsme nakousli fotky, jistě vás zajímá, jak to v zoo dopadlo. Vězte, že program byl nabitý. Ve fotogalerii naleznete komentované fotky z akcí v dolní části zoo. Z japonských „koutků“ tam snad chybí jen origami.

Ahoj a těším se na příští čajování!

Chci vidět fotky… | Přejít do fotogalerie… | Zoo očima Lucky…

6 komentářů k příspěvku “Fotky a dojmy z japonského čajování”

  1. LuFa says:

    Díky moc Filipe za bezva čajový článek. Z tebou uváděných čajů neznám žádný, tak mám inspiraci. Jinak pokud by se ti chtělo, víš jak se má čaj správně připravovat a konzumovat, byl bych rád za článek. Sám v tomto nemám moc jasno.

  2. Filip says:

    LuFa: Určitě vyzkoušej ty první dva čaje. Jsou jemné a lahodné. Třetí je taky dobrý, ale ty první dva jsou lepší.

    Co se týče konzumace a přípravy, je více způsobů a záleží taky na čaji, ale určitě o tom něco napíši. Jen to nebude hned…půjdeme pěkně po krůčcích. :-) Nicméně není ani tak důležité, jak ho připravuješ, pokud ti chutná a chutná ostatním z tvého okolí. Jde o to souznění, porozumění a pohodu okolo čaje. To jsem zase chytrej jak semafor. :-)

  3. Lucie says:

    Byla to moc velká dobrota, zastavila jsem se pro celou řadu přídavků. Tak doufám, že nebude Filipovi vadit, že si dám na svůj blog odkaz na jeho fotogalerii :-)

  4. Filip says:

    Lucka: Nebude. Vždyť jsem to také udělal. :-)

  5. LuFa says:

    Filip: Mnou připravený čaj mi chutná. Ostatně, své čaje piji každý den po mnoho a mnoho let :-). Nyní si jen říkám, že by bylo dobré dát tomu nějakou štábní kulturu. Také se blíží Vánoce a je možné přát Ježíškovi, tak bych toho využil a nějaké ty hezké čajové věcičky si objednal.

  6. Filip says:

    Ahá, tak v tom případě bych mohl popohnat svůj tvůrčí smysl a něco sepsat. :-)

Zanechte komentář