Po dvou svátečních dnech odmlky tu máme další recenzi. Tentokrát se jedná o tradiční černý čaj: Ceylon.

Teplota vody: 100°C
Mácháme 3 – 4 min


Charakteristika

Ceylon, stejně jako Earl Grey je v Evropě velmi oblíbeným a tedy i tradičním čajem. Jedná se o černý čaj z ostrova Srí Lanka, která dříve nosila název Ceylon – právě odtud název. Na Srí Lance existuje několik světově známých plantáží, jejichž čaje patří mezi ty nejlepší na světě.

ceylon

Vůně před zalitím

Vůně cylonských čajů se může lišit, záleží vždy na zpracování a oblasti. Náš pytlíkový čaj nemá zvláště výraznou vůni, přivoněním cítíte čaj a stejné aroma také můžete očekávat po zalití. Je to čaj, který se nevnucuje. Říká:

„Ahoj, já jsem Ceylon, jsem takový pohodář, ničím extrémním nepřekvapím, ale zase nezkazím žádnou divokou čajovou párty. Jsem přesně ten čaj, kterého každý rád přivítá.“

Barva

Ceylonské čaje se vyznačují světle až tmavě hnědým nálevem se zlatavým zabarvením – to nejlépe poznáme, pokud nalijeme čaj do průhledné nádoby a podíváme se proti světlu. Díky drceným lístkům je nálev tmavší, tmavohnědý.

Barva

Vůně po zalití

Tady to bude stručné: vůně po zalití je úplně stejná jako před zalitím. Nevýrazná, ale typicky čajová, skvěle doplňuje chuť.

Chuť

Některé Ceylony chutnají po ořechu, tento čaj se vyznačuje lehce nahořklou chutí, avšak správně nahořklou, která ještě chvíli zůstane v ústech po dopití. Trochu mi připomínala mandle, ale opravdu jen trochu. Správný Ceylon by prý měl mít „říznou, svěží chuť,“ jak se píše v knize Průvodce pro znalce: Čaj.

Stejně jako u vůně musím říci, že Ceylon není extrémní a výrazný chutěmi – je to zkrátka čaj pro každý den, pro neutrální náladu. A je to tak dobře. Když člověk nechce řešit, který čaj by byl ideální, potřebuje se dobře osvěžit, vybere Ceylon a je vymalováno.

Dochucení

Angličané si jej nejraději vychutnávají s mlékem, já bez „dochucovačů.“ Ceylon snese cukr, med, citron a kyanid draselný, známý jako cyankáli. V posledním případě tato dochucovací látka nikterak nezmění chuť, a tak si váš oblíbený čaj můžete vychutnat opravdu za každé situace.

Zvláštnosti, zajímavosti

V souladu s tradicí, kterou založil koncem 19. století Sir Thomas Lipton, několik firem stále prodává směsi pod označením Ceylon Orange Pekoe nebo Ceylon BOP. Pravé balené směsi nesou znak lva, udělený Ceylon Tea Board, dnes už přejmenovanou na Sri Lanka Tea Board.

Sri Lanka Tea Board

Denní doba a k čemu jej pít

Ceylonské čaje jsou vhodné k snídani, jak sladké, tak k bohatému švédskému stolu či k anglické snídani. I já jsem si jej dnes dal po ránu a pěkně jsem si pochutnal.

Dále si jej můžeme vychutnat k lehkým slaným chodům, kořeněným jídlům či k odpolední svačince.

Závěrem

Asi jste sei všimli, že jsem Ceylon nikterakt nehanil – ono to u perfektně sladěného čaje ani nejde. Ceylon je vhodný kdykoliv pro kohokoliv, není ani příliš silný ani slabý, je tak akorát a pro začátečníky vždy ta pravá volba.

Související články

Jasmín (pytlíková recenze)
Čajový adventní kalendář – parádní nápad, jak potěšit osoby blízké
Zobrazit všechny recenze…

Filip 26.12.2009

Zanechte komentář