V pátek jsem se zúčastnil příjemného čajového posezení v Riegrových sadech v Praze. Ne, nelekejte se, nešlo o večerní seanci s přimrzlým pozadím na lavičce s termoskou zabořenou ve sněhu. Až takový blázen nejsem. Kamarád, který se věnuje Taiji, mne pozval na čajové posezení v místní sokolovně, kde sídlí Taiji Akademie, která kromě svého hlavního řemesla také veřejně pořádá čajová posezení. A protože to byl bezva večer, rozhodl jsem se, že vám o mém zážitku poreferuji.

Možná si řeknete, proč za čajem chodit do nějaké sokolovny, když je v republice plno hezkých čajoven. Inu, cesta čaje je dlouhá a než jí dovršíte, i ta méně nápadná čajová chýše může skýtat hodnotnější zážitek. Protože je 太極拳 (doufám, že jsem to napsal dobře, má to být Taiji) staré čínské bojové umění, lidé, kteří pořádají takovýto dýchánek, budou mít k čajové kultuře jistě blíže než klasický zpomalený čajař z čajovny U dvou šálků. Navíc dostanete ochutnat čajík kupovaný v Číně a to se za 100 Kč, které za večer utratíte, rozhodně vyplatí. Uvidíte čínský způsob přípravy čaje zvaný kung-fu nebo-li Gong-fu cha a dozvíte se plno zajímavých informací.

Malá místnost, která je za normálních okolností určena ke cvičení, se decentní úpravou přeměnila v čajový koutek. Nic extravagantního, žádné přešperkované ozdoby. Sesličky či polštářky na zemi, uprostřed bambusový stolek s miskami a konvičkou, se židlí pro vrchního čajaře, příjemná hudba a vůně a sem tam pár čínských drobností. Už jen abych ochutnal čaj, říkal jsem si v duchu.

čajová místnost

Když se místnost naplnila asi patnácti osobami, dorazil i pán (říkejme mu třeba Petr Donát), který nám připravil lahodný čaj. Byl to kamarádův trenér. Po chvíli poslouchání mi došlo, že má čaj opravdu velmi rád, a tak jsem byl rád, že je rád, a že bude čaj připraven s láskou a šetrností.

Čaj, který jsme pili, byl mix Pu-Erhu a jasmínového čaje. Čajový mág konvičku pěkně napěchoval a dal nám přivonět ke spařeným lístkům – voněly nádherně po jasmínu. Při prvním nálevu jsem měl pocit, že piji hutnější jasmín. Na kamaráda čaj zapůsobil a s pokřiveným úsměvem mumlal něco o ovocných čajích a cukru. S dalšími nálevy se ale čaj proměňoval v klasický zemitý Pu-Erh, což bylo na čaji opravdu úžasné.

Mezi nálevy jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí z čínské kultury – od počítání na rukách, přes picí hry jeho mistra Taiji. Pro mne ale byla asi nejpřínosnější informace týkající se děkování čaje beze slov. Chcete-li Číňanovi poděkovat za dobrý čaj, stačí prý dvakrát poklepat skrčeným ukazováčkem a prostředníčkem o stůl. Procvičit si to můžete například v čajovém klubu Cha Dao, což je čajovna, kterou mohu vřele doporučit.

Po vypití asi dvanácti nálevů jsme si ještě chvíli povídali a pak se všichni rozloučili. Musím říci, že to byl opravdu příjemný večer ve stylovém místě, s přátelskou atmosférou a kvalitním čajem. Jsem zase o něco chytřejší a byl čas si v klidu popovídat s kamarádem. Myslím, že takhle by čajové „dýchánky“ měly vypadat. Doufám, že se mi brzy poštěstí zase do Taiji Akademie zavítat – na příští večer prý bude připravena „nějaká specialitka“ a při těchto slovech jsem zpozoroval šibalský úsměv našeho hostitele.

Pokud byste chtěli vyrazit za čajovou kulturou do Taiji Akademie, můžete navštívit jejich stránky či přímo odkaz na související článek, kde se dozvíte termíny konání a kde sokolovnu najdete.

Příští posezení se koná 29.1. od 19:30 a já tam možná budu také. ;-)

Filip 20.01.2010

7 komentářů k příspěvku “Čajové pochutnání v Taiji Akademii Vás naučí děkovat za čaj i beze slov”

  1. Maya says:

    Zdravím pane rediteli, no chvalim stranky a diky za pochvalu prostredi nasi Akademie:-)Ale musim vytknout jednu vec. Ukradnul jsi mi prezdivku!!! :-( Takhle rikavali me, ja se tak sama nenazvala, tak jsem tedy byla donucena pouzit nejakou zalozni :-)

    • Filip says:

      Ahoj, děkuji za pochvalu. V Akademii se mi opravdu líbilo a na příští čaj zase nejspíš dorazím. Za tu přezdívku se omlouvám – u mě to není přezdívka ale čestná funkce, takže jí klidně používej. :-)

  2. maya says:

    Díky za svoleni,ale to jsem nepouzivala ja,jen me tak kdysi nazyvali pratele na stredni skole. Mam dotaz k tem Tvym recenzim, Vic cajoven jsi neprosel nebo jeste nekomentoval? A k cajum, neboj se ochutnavat i sypane, nebot se s pytlikovymi verzemi nedaji chutove srovnavat;-)

  3. Filip says:

    Prošel, ale momentálně na to není bohužel čas. Mám doma poznámky k dvěma, které jsem chtěl recenzovat, k jedné i nějaké ty fotky. Co se týče čajů: sypaných mám doma asi padesát. :-) Smyslem bylo původně recenzovat všechny čaje z adventního kalendáře. Nakonec jsem však vybral jen ty nejzajímavější i s ohledem na to, že se některé opakovaly.

    Osobně preferuji sypané čaje a na jejich recenze se chystám. A možná by nebylo od věci přizvat jiné milce čaje. Co třeba ty, nechtělo by se ti? :-) Pytlíkové recenze měly vzbudit chuť na čaj a povzbudit i ty, kteří sypané čaje nezkouší. Těch je totiž docela hodně.

    BTW: dneska to vidím na white monkey. :-)

  4. Maya says:

    Ahoj,sbirku sypanych caju Ti uprimne zavidim, nejake doma mam,ale 50 jich neni. Zato maam dobma bylinkove,co asi kazdy hned tak nnebaa, napr. Cisteni krve:-) White monkey je docela fajn (i kdyz jsem ho delsi dobu nemela),vseobecne mam rada bile cje, muj favorit je Shou Mei.
    Na recenze na caje takovy odbornik nejsem, i kdyz je mam rada,zeptej se treba pna Petra Donata:-)
    Cajoven jsem prosla v Praze 8–10, a stale objevuju nove:-))

  5. Filip says:

    No, to bych chtěl moc, aby sem pan Donát psal. :-) Já se taky nepovažuji za odborníka, stačí napsat, jak vypadá, jak chutná, jakou má vůni a k čemu by se mohl hodit. :-) Ale nebudu lámat. ;-) Jinak jsem si udělal inventuru čajů a je jich nakonec jen 32. Trochu jsem to přecenil.

  6. Maya says:

    Napis mu mail,treba Ti s recenzi pomuze:-)Tak fajn, ja Ti napisu recenci toho, co mam doma. Coz vsak bude cca 5 caju. Asi potrebuji vice pratel, co mi budou caaje davat. Ja uz jsem jich darovala tolik, ale sobe si je casto nekoupim:-/
    Treba prave ted piji caj od Peta, zrejme je to ten, co bude na patecnim „dychanku“. Neco jsi psal o tom, ze prijdes, tak nic prozdrazovat nebudu:-)

    P.S. Tva sbirka je stejne super

Zanechte komentář