předcházejícím článku o italské lyžovačce jsem na závěr slíbil, že se zmíním o Bombardinu. No a ten čas právě nastal.

Přestože jsem hlavně čajař, nepohrdnu něčím ostřejším. A teď nemyslím jen čaj s rumem. Když už je člověk na dovolené, měl by zakusit i tamnější speciality. A tak jsme v Aprice, na doporučení jedné mé známé, hledali Bombardino.

Jedná se o tradiční italský míchaný nápoj, s kterým se můžete setkat zejména v lyžařských střediscích, ale určitě i kdekoliv, kde je potřeba se pořádně a rychle zahřát. Kombinace horkého vaječňáku, whiskey a pravé šlehačky docílíte několika příjemných efektů:

  • po pár doušcích máte prohřáté celé tělo, zabere lépe než grog
  • pochutnáte si na sladkém nápoji s hořkým ocasem whiskey
  • brzy máte chuť na další
  • a je vám velmi velmi lehko…škyt…zkrátka takhle člověk lyžuje, pak si sedne, příjemně relaxuje a najednou je opilý ani neví jak

Možná, že tuto sezonu už se na lyže nevydáte, ale pokud pojedete někdy do Itálie a budete mít příležitost, určitě si Bombardino dejte. V rámci udržení permanentní vysmáté nálady, ale zejména pro účely srovnání, jsme jej vyzkoušeli na několika místech. A právě tehdy bohužel zjistíte, že se cena a způsob přípravy liší bar od baru. S trochou nadsázky by se dalo říci, že se člověk musí párkrát opít, aby zjistil, kde se ožrat nejlépe.

V Aprice tedy mohu doporučit restauraci Ristorante Bar Malga Magnolta umístěnou 1900 m. n. m., ke které se dostanete například lanovkou ze zastávky Magnolta. Tam dostanete velkou sklenici s pořádným panákem whiskey a vynikající šlehačkou.

Pokud si Bombardino oblíbíte, můžete si jej v tamních obchodech koupit ve flašce, stejně jako my. Samotný již připravený nápoj pak stačí jen ohřát, nalít, přidat šlehačku a hned je veselo! Také jsme zjistili, že ve studené formě slouží jako skvělá poleva na zmrzlinu.

A všichni ostatní, kteří si chcete Bombardino připravit, se můžete podívat na recept z pořadu S Italem v kuchyni. Přeji dobré chutnání!

Chci vidět přípravu a recept…

Související odkazy

Lyžovačka v Aprice

Filip 20.03.2010

Zanechte komentář